VN roept Titanic uit tot onderwatererfgoed

Het wrak van de Titanic wordt vanaf nu beschermd door de Verenigde Naties. Het vergane schip ligt over enkele dagen precies een eeuw op de zeebodem, en wordt daarom gerekend tot cultureel onderwatererfgoed. Dat heeft Unesco, de erfgoedorganisatie van de VN, donderdag bekendgemaakt.

De nieuwe status van het wrak betekent vooral dat het nu goed kan worden beschermd tegen plunderingen. Omdat het in internationale wateren ligt, kon geen enkel land het cruiseschip claimen. Bescherming van de VN als onderwatererfgoed was tot nu toe ook niet mogelijk, omdat het schip nog geen honderd jaar geleden was gezonken.

Sinds 2001 heeft de VN een conventie voor de bescherming van gezonken schepen en opgravingen op de zeebodem. Deze moet 'niet-wetenschappelijke of onethische' verkenningen van het erfgoed tegengaan.

Landen kunnen voorwerpen die illegaal zijn meegenomen in beslag nemen. Schepen die ongewenste opgravingen doen, kunnen uit havens worden geweerd.

De directeur-generaal van Unesco, Irina Bokova, waarschuwde wel dat duizenden andere, eeuwenoude scheepswrakken worden geplunderd en beschadigd. "We dulden geen plunderingen van culturele vindplaatsen", zei ze. "Hetzelfde zou moeten gelden voor gezonken erfgoed.

Op 14 april is het precies honderd jaar geleden dat de Titanic tegen een ijsberg aanvoer en zijn gang inzette naar de bodem van de Atlantische oceaan.


VN roept Titanic uit tot onderwatererfgoed (Foto: Novum)