Vaart achter fusie publieke omroepen

De publieke omroepen die gaan fuseren moeten eind volgend jaar al onder één directie vallen. Ook moeten de zendgemachtigden dan allemaal in hetzelfde gebouw zitten. Dat heeft Henk Hagoort, voorzitter van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), maandag gezegd. Dat is eerder dan aanvankelijk was gepland.

De fusies moeten naar verwachting op 1 januari 2014 afgerond zijn. Naast één directie en één gebouw voor alle omroepen komt er een raad van toezicht. "Die plannen worden nu gemaakt", zegt Hagoort. Hij verwacht dat de omroepen in Hilversum blijven. "Er zijn geen plannen om te verhuizen." In welk gebouw de omroepen gaan zitten, is nog niet bekend.

Zes omroepen gingen vorig jaar akkoord met een fusie. AVRO gaat samen met TROS, VARA met BNN en KRO met NCRV. VPRO, EO en Omroep Max blijven zelfstandig. Ook de taakomroepen NOS en NTR blijven in afgeslankte vorm bestaan.

De twee aspirantomroepen Powned en WNL blijven in ieder geval tot 2016 zelfstandig. Als zij genoeg leden hebben kunnen ze zich dan bij de grotere omroepen voegen.


Vaart achter fusie publieke omroepen (Foto: Novum)