Willem van Oranje zweeg na dodelijk schot

Na het schot dat Baltasar Gerards in 1584 loste, moet Willem van Oranje op slag dood zijn geweest. Dat blijkt uit een reconstructie door forensisch arts Mat Weststrate. De beroemde laatste woorden - 'Mijn God, mijn God, heb medelijden met mij en met dit arme volk' - moeten volgens hem naar het rijk der fabelen worden verwezen.

De aanslag op de Vader des Vaderlands in het Prinsenhof in Delft is uitgebreid onderzocht door een team aan onderzoekers. Weststrate onderzocht daarbij de gevolgen van het schot van Baltasar Gerards op het lichaam van Willem van Oranje.

Bij het onderzoek werden de nieuwste technieken ingezet. "We hebben meer gevonden dan we verwacht hadden en dat is heel bijzonder bij een vierhonderd jaar oude moord", aldus onderzoeksleider Willem van Spanje, directeur van ingenieursbureau DelftTech.

Zijn uitspraken doet hij in het EO-programma Blauw Bloed, dat zaterdagavond wordt uitgezonden. Daarin wordt onder meer aandacht besteed aan de gevolgen van het onderzoek voor de Nederlandse geschiedschrijving. Museum Het Prinsenhof in Delft wijdt vanaf morgen een tentoonstelling aan de moordzaak.