Projectleider CERN stapt op

Het hoofd van het onderzoeksteam dat vorig jaar zei dat neutrinodeeltjes zich mogelijk sneller dan het licht voortbewogen heeft ontslag genomen. Andere wetenschappers van een onderzoeksteam genaamd ICARUS trokken de resultaten van de wetenschappers van onderzoeksinstituut CERN eerder deze maand in twijfel.

Het gaat om natuurkundige Antonio Ereditato, die het experiment bij CERN leidde. In september deelden hij en zijn team de schokkende resultaten van een experiment waarbij neutrinodeeltjes door een ondergrondse tunnel werden afgevuurd van CERN in Zwitserland naar een laboratorium in Italië.

De wetenschappers van CERN zeiden vorig jaar zelf al hun twijfels te hebben bij de resultaten. Ze riepen andere wetenschappers op hun resultaten te controleren op mogelijke fouten, omdat volgens de relativiteitstheorie van Albert Einstein niets zich sneller kan voortbewegen dan het licht.

CERN maakte in februari bekend dat de wetenschappers mogelijk een fout hadden gevonden in de meetapparatuur, en dat deze fout de verbazingwekkende resultaten wellicht had veroorzaakt.

De leden van ICARUS voerden eerder deze maand een experiment uit waarbij ook de snelheid van neutrinodeeltjes werd gemeten. Die deeltjes bewogen zich voort met dezelfde snelheid als het licht, maar niet sneller dan dat.

De leden van OPERA, ICARUS en twee andere teams gaan in mei opnieuw experimenten uitvoeren bij CERN om de zaak voor eens en voor altijd op te helderen.


Projectleider CERN stapt op (Foto: Novum)