'Nederland uit kopgroep eurozone'

Nederland behoort niet langer tot de kopgroep van sterke landen in de eurozone. De kans is groot dat kredietbeoordelaars de hoge Nederlandse AAA-rating een negatieve outlook gaan meegeven, zo schrijft econoom Jürgen Michels van Citi Investment Research & Analysis in een nog te verschijnen rapport.

Michels stelt dat het onwaarschijnlijk is dat het VVD-CDA-kabinet onder leiding van premier Mark Rutte er snel in slaagt de overheidsfinanciën op orde te krijgen: "Vanwege de slechte prestaties van de Nederlandse economie wordt het erg moeilijk voor het land om het overheidstekort in 2012 of 2013 onder de 3 procent van het bbp te brengen."

Een probleem is dat Rutte voor de ratificatie van het in Europa overeengekomen 'fiscal compact' de steun van de linkse oppositiepartijen nodig heeft. Deze partijen zijn momenteel tegen extra bezuinigingsmaatregelen, schrijft het FD.

Ook de hoge schuldenpositie van huishoudens baart Citi zorgen. Financiële markten lijken dan ook steeds argwanender te worden voor Nederlandse staatsobligaties. Het renteverschil tussen Nederlandse en Duitse obligaties is de afgelopen maanden opgelopen van ongeveer 0,25 naar 0,58 procent. Ook Finland, dat normaliter hogere rentes betaalt, leent nu goedkoper dan Nederland.

'Nederland uit kopgroep eurozone' (Foto: Novum)