Bolhaar: OM kan niet altijd transparant zijn

Het Openbaar Ministerie (OM) kan niet altijd openheid van zaken geven. Dat zei OM-topman Herman Bolhaar in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag. Hij doelt daarmee op de berichten dat Peter la S., kroongetuige in het liquidatieproces Passage, geld zou krijgen voor het afleggen van belastende verklaringen.

Bolhaar pleit al langere tijd voor meer transparantie binnen het OM. "Daar hebben we de afgelopen jaren hard aan gewerkt. Het was een te gesloten bolwerk." Bij grote zaken als La S. wordt die transparantie echter teruggedraaid. Dat daardoor de speculaties aanhouden, neemt hij op de koop toe. "Dat hoort erbij. In strafzaken moeten wij gewoon terughoudend zijn."

Het OM liet vorige week overigens wel in een reactie op de berichtgeving rond La S. weten dat het hij geen geld krijgt. De NOS meldde eerder dat La S. zo'n 1,4 miljoen euro zou ontvangen voor zijn verklaringen in het grote Amsterdamse liquidatieproces. Het OM wilde verder niet reageren omdat 'de veiligheid van de getuige boven transparantie gaat'.