Twintig iPad-fans slapen bij Apple Store

Grofweg twintig mensen hebben donderdagnacht doorgebracht voor de deur van de Apple Store in Amsterdam in afwachting van de nieuwe iPad. De eersten hadden donderdagmiddag al hun plaats voorin de rij veroverd. Vrijdag om 8.00 uur opent de deze maand geopende speciaal zaak van Apple zijn deuren voor de wachtende Apple-fanaten.

Donderdagnacht waren medewerkers van Apple bezig de winkel klaar te maken voor het nieuwe tablet. Buiten wachten de fans. "Ik wil zeker zijn dat ik een iPad kan krijgen", zegt de eerste in de rij. Hij zit er sinds 13.00 uur. "Ik had niet verwacht dat ik de eerste zou zijn, maar toen ik er was ging ik maar gewoon zitten", zei hij. Ondertussen voegen meer mensen zich langzaam bij de rij.

De nieuwe iPad werd vorige week al op de markt gebracht in onder meer de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. Voor Apple is de nieuwe iPad nu al een succes. In zijn eerste weekend werden drie miljoen exemplaren verkocht. Hiermee is deze derde iPad het snelst verkopende tablet ooit.

De nieuwste versie onderscheidt zich van zijn voorgangers door onder meer een mooier aanraakscherm en krachtigere processor. Ook ondersteunt de nieuwe iPad mobiel internet via 4G. Dit netwerk is voorlopig niet beschikbaar in Nederland.

De goedkoopste versie van de nieuwe iPad kost 479 euro en kan alleen het internet op via een draadloos netwerk, bijvoorbeeld thuis of op kantoor. De duurste variant, die ook via de mobiele netwerken 3G en 4G online kan, gaat voor 799 euro over de toonbank.