Tenten Occupy Amsterdam moeten weg

De Occupyers die het Beursplein in Amsterdam bezetten moeten vertrekken. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald. Voor zaterdag 10.00 uur moeten alle tenten van het plein weg. De protestbeweging mag alleen een informatietent laten staan.

De Occupyers waren naar de rechter gestapt, nadat burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan ze tot donderdag 10.00 uur de tijd had gegeven het Beursplein te verlaten. Zouden ze dan nog niet zijn vertrokken, dan zou tot ontruiming worden overgegaan, gaf Van der Laan ze maandag te verstaan.

Het kort geding diende woensdag. Volgens de burgemeester raakt het protestdoel van Occupy op het plein steeds meer op de achtergrond. Daardoor zou het doel niet meer in verhouding staan tot de overlast die het kamp veroorzaakt voor omwonenden en ondernemers in de buurt. Ook zouden de demonstranten zich niet aan de afspraken houden. Zo zouden meer dan vier mensen de nacht doorbrengen in het kamp, onder wie daklozen en alcoholisten.

De Haagse rechtbank stak eerder wel een stokje voor de ontruiming van een Occupy-kamp. Toen ging het om het tentenkampement op het Malieveld in Den Haag. De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen wil net als zijn Amsterdamse collega dat de betogers inpakken.