Veelverdienende huurders aangepakt

Huurders in een sociale woning die meer gaan verdienen moeten in de toekomst mogelijk een hogere huur betalen of een andere woning zoeken. Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) heeft woensdag in de Tweede Kamer toegezegd een proef hiermee in Amsterdam toe te staan.

D66 kwam twee weken geleden tijdens het algemene overleg in de Kamer over het huurbeleid met het plan. Met zogenoemde doorstroomcontracten moet scheefhuren worden tegengegaan. Daarbij wonen mensen in een sociale huurwoning met een huur lager dan 650 euro, terwijl zij daarvoor eigenlijk te veel verdienen. Volgens de partij blokkeert scheefhuren de doorstroming op de woningmarkt.

Mensen die een doorstroomcontract tekenen, wordt bij een hoger salaris gevraagd om te verhuizen. Mocht dat niet lukken, dan moeten zij de markconforme huur gaan betalen. Amsterdam gaat voor eind april een conceptcontract maken. Spies zal daar dan een oordeel over vellen.

Een aantal corporaties is bezig te kijken hoe het voorstel vorm kan krijgen, zegt een woordvoerder van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties, die er ook bij betrokken is. "Er zijn veel verschillende modellen denkbaar, hoe het eruit gaat zien weten we eigenlijk nog niet." De extra huuropbrengst gaat in principe naar de corporatie, aldus de zegsvrouw, die niet uitsluit dat het contract op basis van vrijwilligheid wordt voorgelegd aan aspirant-huurders.

Vorige maand keurde de minister al een andere proef met flexibele huren in Amsterdam goed. Deze proef geldt voor huizen met prijzen tussen de 650 en 1000 euro. In deze proef op initiatief van het gemeentebestuur is het ook de bedoeling dat de huren 'meeademen' met het inkomen.