Samsom waarschuwt Rutte om Europa

De PvdA zal alleen steun verlenen aan het Europese beleid, als het kabinet zich meer pro-Europa opstelt. Dat zei Diederik Samsom zaterdag tijdens het congres van zijn partij in Rotterdam waar hij werd uitgeroepen tot nieuwe partijleider.

Tot voor kort steunde de PvdA het kabinet bij steunmaatregelen voor de euro. Samsom liet vorige week weten dat die steun niet langer vanzelfsprekend is. Hij wil het nieuwe Europese verdrag over begrotingsregels niet steunen, als dat betekent dat Nederland extra moet bezuinigen om het begrotingstekort volgend jaar onder de drie procent te krijgen.

"Europa moet weer een hoopvol project worden", zei Samsom in de Rotterdamse Doelen. Een 'sociaal project' dat 'veel meer is dan een markt en een munt'. Als het kabinet vasthoudt aan een 'wantrouwende Europese agenda', dan kan Rutte fluiten naar de steun. "Als het kabinet steun wil voor het Europese beleid, dan zal zij onze agenda moeten overnemen", zei Samsom. Rutte 'kan zijn borst natmaken', waarschuwde hij.

Zoals Samsom vrijdag al aankondigde, richtte hij tijdens zijn eerste toespraak als politiek leider meteen zijn pijlen op het kabinet. Hij vreest de uitkomsten van de onderhandelingen van de gedoogcoalitie in het Catshuis. Hij voorspelde maatregelen waarbij de bonussen onaangetast blijven en huurders meer moeten gaan betalen, terwijl 'villabewoners' hun 'riante aftrek' behouden.

Tegen deze 'cocktail van angst voor de toekomst', dit 'doorgeschoten ieder voor zich denken' en 'misplaatste rechtse rancune' gaat hij volop oppositie voeren. Hij kondigde 'heldere alternatieven' aan. Ook de PvdA wil het begrotingsevenwicht herstellen, ook als moeilijke keuzes en hervormingen nodig zijn, bezwoer hij. "Oppositievoeren dat zal ik. Met alles wat ik in mij heb."