'VS werken niet mee met onderzoek militair '

De Verenigde Staten werken niet mee aan het onderzoek naar het bloedbad dat een Amerikaanse militair zondag in Kandahar aanrichtte en dat aan zestien Afghaanse burgers het leven kostte. Dit heeft de Afghaanse president Hamid Karzai vrijdag gezegd.

Karzai gaf er duidelijk blijk van dat hij schoon genoeg heeft van dit gebrek aan medewerking. De delegatie die hij naar Kandahar heeft gestuurd om de zaak te onderzoeken heeft niet de medewerking gekregen die mocht worden verwacht, aldus Karzai.

Hij zei dat hij een goede band met de VS nastreeft, maar dat dat wel steeds moeilijker wordt. Hij betoogde nogmaals dat de VS de Afghaanse cultuur dienen te respecteren en zich aan de Afghaanse wetten dienen te houden.

Karzai heeft vrijdag telefonisch gesproken met zijn Amerikaanse evenknie Barack Obama. Een van de gespreksonderwerpen was de uitlating die de Afghaanse president donderdag deed. Karzai vroeg toen om de aftocht van de buitenlandse troepen uit afgelegen gebieden en dorpen in zijn land. De troepenmacht zou op enkele grote bases moeten worden geconcentreerd.

De regeringsleiders zeiden beiden de onderhandelingen voort te willen zetten om de geschillen tussen de twee landen op te lossen.


'VS werken niet mee met onderzoek militair ' (Foto: Novum)