Eerste warme dag in Zuid-Limburg

In Zuid-Limburg is vrijdagmiddag de grens van 20 graden gepasseerd. Daarmee was het lokaal de eerste warme dag van het jaar, zegt een woordvoerder van weeronline.nl.

Rond 16.00 uur noteerde de thermometer bij meetstation Beek, vlakbij Maastricht, precies 20,0 graden. Een officiële warme dag is het nog niet. Daarvoor moet het in De Bilt ook 20 graden zijn. Meestal valt de eerste warme dag van het jaar in april. Vorig jaar was dat het geval op 2 april.

In de rest van Nederland bleef de temperatuur vrijdag ver achter. Zo kwam het kwik in onder meer Groningen en Friesland niet hoger dan 8 of 9 graden.

Het lenteweer houdt voorlopig aan. Het weekend verloopt nog wisselvallig met een enkele regenbui. Ook is er ruimte voor de zon. Daarna wordt de kans op buien kleiner en is het droog met regelmatig zon en temperaturen rond 14 graden.

De gemiddelde temperatuur over maart ligt nu op 7,4 graden, ruim 2 graden hoger dan normaal. Daarmee ligt deze maand op koers om een van de warmste maartmaanden sinds het begin van de metingen te worden. De warmste was tot nu toe maart 1991. Toen lag de temperatuur gemiddeld op 9,4 graden.


Eerste warme dag in Zuid-Limburg (Foto: Novum)