'Psychiatrische patiënten stoppen behandeling'

Zeker de helft van de psychiatrische patiënten die een eigen bijdrage moeten betalen, is gestopt met een behandeling of overweegt te stoppen. Dat schrijft de Volkskrant op basis van een enquête van het Landelijke Platform GGz onder 500 patiënten. Zeventien procent is al gestopt, 35 procent denkt daarover na.

Sinds begin dit jaar moeten psychiatrische patiënten tot honderd tot tweehonderd euro eigen bijdrage betalen voor zwaardere geestelijke zorg. Patiënten die worden opgenomen voor langer dan een maand zijn 145 euro per maand extra kwijt.

Volgens het Landelijke Platform GGz komen er nu al mensen in de problemen door de verhoogde eigen bijdrage en is het wachten op ernstige incidenten. Daarbij kan worden gedacht aan meer gedwongen opnames, maar zelfs ook aan schietincidenten zoals in Alphen aan den Rijn.

Landelijke Platform GGz werkt aan een stap naar de rechter tegen de eigen bijdrage, samen met twee patiënten die zeggen geen zorg meer te kunnen betalen. Het gros van de ondervraagden, zo'n 40 procent, verdient niet meer dan duizend euro netto per maand. Tien procent zit onder de vijfhonderd euro per maand.