Vrijdag nationale rouw in België

Vrijdag wordt in België een dag van nationale rouw gehouden vanwege het busongeluk dinsdag in Zwitserland. In het hele land wordt om 11.00 uur een minuut stilte gehouden. Dat heeft premier Elio Di Rupo donderdag bekendgemaakt, melden Belgische media.

Bij het ongeluk in het Zwitserse Sierre kwamen dinsdagavond 28 mensen om het leven, onder wie 22 schoolkinderen. Zeven van de kinderen hadden de Nederlandse nationaliteit. De 24 overige inzittenden raakten bij het ongeluk gewond, van wie drie Nederlandse kinderen. Het is niet bekend hoe zij er aan toe zijn.

Familieleden van een aantal overleden slachtoffers zijn donderdag in Zwitserland naar het mortuarium geweest om de lichamen te identificeren. De Zwitserse autoriteiten streven ernaar de lichamen zo snel mogelijk vrij te geven, zodat die kunnen worden gerepatrieerd. Het plan was de lichamen nog donderdag terug te laten vliegen naar België, maar dat gaat waarschijnlijk niet meer lukken omdat er nog veel formaliteiten moeten worden afgehandeld.