Verdachte militair VS weg uit Afghanistan

De Amerikaanse militair die zondag in het zuiden van Afghanistan zestien mensen doodschoot heeft woensdag Afghanistan verlaten. Dat heeft het Pentagon bevestigd. Volgens de Amerikaanse minister van defensie Leon Panetta kan de militair de doodstraf krijgen.

De militair is overgebracht naar een detentiecentrum in een ander land, maar het is niet bekend waar. "We hebben niet de juist detentiefaciliteiten in Afghanistan", zei Pentagon-woordvoerder kapitein John Kirby.

Kirby zei dat de overplaatsing niet automatisch betekent dat het proces tegen de militair buiten Afghanistan zal worden gehouden. Afghaanse parlementariërs eisten de afgelopen week dat de man in Afghanistan wordt berecht. De militair is nog niet in staat van beschuldiging gesteld.

Een Afghaanse bron zei woensdag dat op beelden van een bewakingscamera bij de Amerikaanse basis in Kandahar is te zien hoe de militair naar de poort loopt, zijn wapen neerlegt en zijn armen in de lucht steekt om zich over te geven. De Amerikanen hebben de beelden aan de Afghanen getoond om te bewijzen dat de militair alleen handelde. De beelden zijn afkomstig van een zeppelin die het gebied rondom de Amerikaanse basis filmt.

Een lid van de Afghaanse delegatie die onderzoek doet naar het bloedbad zei woensdag dat hij en zijn collega's hebben geconcludeerd dat er meer dan een militair was betrokken bij de schietpartij. Ook twee nabestaanden zeiden dat ten minste twee soldaten betrokken waren bij het bloedbad. Andere Afghaanse burgers zeiden later meer dan vijftien militairen op de plek des onheils te hebben gezien.

Het is echter onduidelijk of deze militairen deel uitmaakten van een groep die juist op zoek was naar de militair. De conclusies van het Afghaanse onderzoek worden naar verwachting later woensdag gepresenteerd.

Ahmad Shah Khan, een inwoner van een dorp in de buurt van de dorpen waar de schietpartij plaatshad, zei dat een NAVO-militair enkele dagen voor het bloedbad bedreigingen had geuit nadat een voertuig van de NAVO door een bermbom was getroffen. Geen van de inzittenden raakte daarbij gewond. Volgens Khan zei een NAVO-militair via diens tolk dat zelfs de kinderen van de dorpsbewoners zouden boeten voor de bermbom.

Volgens de Afghaanse bron zijn er nog twee of drie uur videobeelden van de bewakingscamera die ten tijde van de aanval zijn opgenomen. Het Amerikaanse leger heeft echter alleen de beelden van de overgave van de militairen gedeeld, aldus de bron. De delegatie heeft de VS gevraagd de rest van de beelden te overhandigen.