Europese fractie PVV haalt uit naar VVD en CDA

De coalitiepartijen VVD en CDA hebben een verkiezingsbelofte gebroken door in het Europees Parlement in te stemmen met verdere toenadering tussen de EU en de kandidaat-leden Macedonië, IJsland en Bosnië. Dat zegt PVV-Europarlementariër Barry Madlener.

Het Europarlement stemde woensdag in Straatsburg over resoluties over de drie landen. De vijf CDA'ers en twee van de drie VVD'ers in het Europarlement stemden voor. Volgens Madlener houden ze zich daarmee niet aan hun belofte dat een 'pas op de plaats' zou worden gemaakt bij verdere uitbreiding van de Europese Unie. Madlener is daar 'onaangenaam verrast' over. "De landen waar het om gaat zijn stuk voor stuk niet klaar voor toetreding tot de EU."

In de aangenomen resoluties staat dat IJsland bij de EU mag komen en dat Macedonië een datum moet krijgen waarop de onderhandelingen over toetreding kunnen beginnen. Over de ontwikkelingen in Bosnië is het Europarlement bezorgd.

Dinsdag lag de PVV nog onder vuur in het Europees Parlement, vanwege het meldpunt van de partij voor overlast door Oost-Europese arbeiders. Een grote meerderheid van het Europarlement, waaronder de fracties waar VVD en CDA bijhoren, vindt het meldpunt niet door de beugel kunnen en riep premier Mark Rutte (VVD) op het meldpunt te veroordelen.