'Gratis .amsterdam-domein voor burgers'

Nog voordat de aanschaf van de .amsterdam-tld een feit is, praat de gemeente Amsterdam over het verstrekken van gratis domeinen aan burgers en bedrijven. Het zou onder meer dienen voor digitale communicatie met de gemeente.

Het voorstel, dat dinsdag aan het college van burgemeesters en wethouders is voorgelegd, komt van PvdA-raadslid Geke van Velzen. Ze wil dat het topleveldomein .amsterdam snel door de stad wordt geclaimd. De inschrijftermijn sluit op 29 maart.

Inwoners van de hoofdstad zouden volgens het plan van Van Velzen een domein en een bijbehorend mailadres moeten krijgen. Dit zouden dan bijvoorbeeld http://www.holleeder.amsterdam en willem@holleeder.amsterdam kunnen zijn. Het voorstel maakt overigens ook gewag van de mogelijkheid om email naar een huisadres te kunnen sturen, waarmee er wellicht mailaddressen als 12@egelantiersgracht.amsterdam komen.

Volgens het PvdA-raadslid is de .amsterdam-tld ook nuttig voor bedrijven om hun verbintenis met Amsterdam te profileren. "Amsterdam laat hier nog kansen liggen. Zou het niet mooi zijn wanneer je via je webadres kunt laten zien dat je in Amsterdam bent gevestigd?", stelt ze.