Brieven jonge Nixon en geliefde onthuld

Zes liefdesbrieven die Richard Nixon en zijn toekomstige echtgenote Patricia Ryan aan elkaar schreven, worden vrijdag onthuld in Californië. De man die de 37e president van de Verenigde Staten zou worden en zijn geliefde schreven de brieven gedurende de twee jaar tussen hun kennismaking in 1938 en huwelijk in 1940.

Het liefdesproza van Nixon geeft een zeldzaam persoonlijk beeld van de man die als president uiteindelijk gedwongen was af te treden na de Watergateaffaire. "Elke dag en elke nacht wil ik je zien en bij je zijn. Toch heb ik geen gevoel van zelfzuchtige bezitterigheid of jaloezie", schrijft Nixon.

"Laten we zondag een lange rit maken; laten we in de weekends de bergen in trekken; laten we boeken lezen voor de openhaard; maar laten we bovenal echt samengroeien en het geluk vinden waarvan we weten dat het van ons is."

Ryan en Nixon hadden elkaar ontmoet tijdens audities voor een toneelstuk van een gemeenschapstheater in Zuid-Californië. De geliefden schreven voor hun huwelijk tientallen brieven aan elkaar.

De selectie brieven wordt in de Richard Nixon Presidential Library and Museum onthuld ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van de first lady. Ze overleed in 1993, een dag nadat het echtpaar 53 jaar getrouwd was. Volgens ingewijden heeft Patricia Nixon ook na de politieke val van haar man nooit aan hem getwijfeld.

Nixon trad in 1974 af als gevolg van het Watergateschandaal over de presidentscampagne van 1972. De Republikeinen van Nixons kamp bleken onrechtmatige campagnemethodes te hebben ingezet om een verkiezingsoverwinning veilig te stellen. Zo werd ingebroken in het hoofdkwartier van de Democratische partij.


Brieven jonge Nixon en geliefde onthuld (Foto: Novum)