Parlement Egypte wil hulp VS stopzetten

Het parlement van Egypte wil stemmen over het stopzetten van de Amerikaanse hulp aan het land. De zondag uitgesproken wens van de Volksvertegenwoordiging wordt ingegeven door de kwestie van buitenlandse medewerkers van non-profitorganisaties, die ervan beschuldigd worden met geld uit het buitenland de onvrede in Egypte aan te wakkeren.

Washington dreigde de geldkraan naar Egypte dicht te draaien, maar de Volksvergadering trekt nu het initiatief naar zich toe door zelf over stopzetting van de hulp te beslissen.

Onder de non-profitwerkers bevonden zich diverse Amerikanen. Zij zijn inmiddels teruggekeerd naar de VS, maar niet tot ieders tevredenheid. In Egypte brak een storm van verontwaardiging los, die zich vooral keerde tegen de Egyptische legertop. De generaals die het land momenteel besturen werd verweten voor de Amerikaanse druk te buigen en zich te mengen in juridische aangelegenheden.

Egyptische parlementariërs klagen over Amerikaanse inmenging in Egyptische aangelegenheden. Daarnaast riepen zij op tot indiening van een motie van wantrouwen tegen het Egyptische militaire landsbestuur.