D66 wil uitleg Rutte over SGP-afspraken

D66-leider Pechtold wil opheldering van premier Rutte over afspraken tussen het kabinet en de SGP. Aanleiding is een uitspraak van Rutte op de SGP-jongerendag over betrouwbaarheid en afspraken.

De premier zei dat betrouwbaarheid van de SGP hem bevalt gezien het credo 'afspraak is afspraak' er hoog wordt gehouden. Volgens Pechtold impliceert Rutte daarmee het bestaan van afspraken tussen de regeringscoalitie en de SGP. De partij is nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer.

Dinsdag moet Rutte uitleg komen geven in de Tweede Kamer, aldus de fractievoorzitter van D66. Het is niet de eerste keer dat hem hierover opheldering is gevraagd. Eerder ontkende Rutte het bestaan van afspraken met de streng gereformeerde partij.

Pechtold vindt eventuele afspraken met de SGP volgens het door zijn eigen partij en de VVD gedeelde liberalisme bedenkelijk. Hij erkent wel dat het Rutte vanuit democratisch perspectief vrijstaat om met om het even welke partij afspraken te maken. "Maar vanuit datzelfde democratisch oogpunt hebben Nederlanders dan ook het recht om te weten wat er allemaal met de SGP is afgesproken", aldus de D66-voorman.