SP de grootste, Roemer de populairste

Doordat de VVD twee zetels heeft verloren, is de SP in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond de grootste partij. De partij van Emile Roemer krijgt 32 zetels. Roemer wordt door de kiezers gewaardeerd met een 6,8. Dat is vrijwel een evenaring van het record in de peiling. Dat werd tien jaar geleden gevestigd door zijn partijgenoot Jan Marijnissen.

In januari was de SP in de peiling van De Hond ook al een keer de grootste. Ook toen kreeg de partij 32 zetels. In de weken daarna moest de partij de VVD weer naast zich dulden in de peilingen.

De PvdA stijgt in de peiling ondertussen verder van achttien naar negentien zetels. Sinds het vertrek van Job Cohen als partijleider hebben de sociaaldemocraten er vijf zetels bij gekregen. De steun voor de coalitie blijft in de peiling staan op 65 zetels. CDA en PVV krijgen er van De Hond ieder een zetel bij.

De waardering voor Roemer is ten opzichte van de vorige peiling in december gestegen van een 6,5 naar een 6,8. De laagste score krijgt hij van PVV-stemmers, een 5,8. Alleen PVV-leider Geert Wilders scoort bij hen hoger.

Wilders is de peiling de enige fractievoorzitter die een lager cijfer krijgt. Hij daalt van een 4,7 naar een 4,4. Sterkste stijgers is Marianne Thieme (PvdD), van een 4,4 naar een 4,9. Ook Jolande Sap doet het beter in de ogen van de kiezer. Ze stijgt van een 4,8 naar een 5,2.

In het kabinet is minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) de populairste. Hij krijgt een 6,1. Dat was drie maanden geleden nog premier Mark Rutte (VVD), die nu op een 6,0 uitkomt. Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies, die in december haar CDA-collega Piet Hein Donner opvolgde, eindigt met een 5,0 in de middenmoot.


SP de grootste, Roemer de populairste (Foto: Novum)