Dj Flamman woedend op politie na aanhouding maatje

De Nederlandse dj Jeroen Flamman is woedend op de Amsterdamse politie. Die heeft zijn maatje Jeff Porter, beter bekend als dj Abraxas, vrijdagavond aangehouden omdat hij met een kopie van zijn rijbewijs door de stad reed. "Dit is buiten alle proporties", vindt Flamman.

Porter, een zwarte Amerikaan, zat enkele uren vast op het politiebureau en zijn scooter is in beslag genomen. "Als dit mij zou zijn overkomen als 'nette blanke Hollander', dan had ik me binnen 24 uur gemeld met mijn originele rijbewijs en was er niets aan de hand geweest", stelt Flamman.

De dj beschuldigt de Amsterdamse politie van racisme. "De enige reden die ik kan bedenken voor zo'n buitenproportioneel strenge maatregel is dat de politie iedere buitenlander op een scooter aanpakt." Flamman denkt dat dit te maken heeft met een recente opmerking van een voormalig politiecommissaris, die zou hebben gezegd dat de politie Marokkanen op scooters controleert.

"Blijkbaar zijn niet alleen Marokkanen op scooters vogelvrij", gaat Flamman verder. "Iedereen met een kleurtje kan maar beter zorgen dat er niets aan te merken valt. Bij het minste vergrijp eindig je in de cel en wordt je scooter geconfisqueerd."

De Amsterdamse politie wil niet ingaan op de beschuldiging van racisme. "Het is zijn goed recht om dat te zeggen. Hij kan een klacht indienen", laat een woordvoerder weten. Flamman en Abraxas, die onder meer met de Party Animals werkten, zijn dat vooralsnog niet van plan. "Volgens mij is dat vrij zinloos", zegt Flamman.

Abraxas is volgens Flamman 'behoorlijk van slag'. De dj en producer, die naar Nederland kwam omdat hij de Verenigde Staten erg racistisch vond, overweegt in alle emotie na 25 jaar weer terug te keren naar zijn vaderland. "Dit is niet het Nederland waar ik zo van hou."