Geen ME meer rond voetbal door politieacties

Binnenkort wordt geen mobiele eenheid meer ingezet bij voetbalwedstrijden. Ook worden flitspalen anders afgesteld, waardoor de kans op een boete kleiner wordt. Dat zegt vicevoorzitter van politiebond ACP woensdagavond. Aanleiding voor de maatregelen is het conflict met minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) over een nieuwe cao.

Agenten zijn volgens Van der Pol boos over de houding van Opstelten. Tijdens ledenraadplegingen zou het idee zijn geopperd om de ME niet op te komen laten dagen om voetbalwedstrijden in goede banen te leiden. "Leden hebben gezegd klaar te zijn met de zachte acties."

Agenten komen veel geweld tegen rond voetbalwedstrijden, legt hij uit. De bond wil nu nog niet precies zeggen wanneer de agenten niet komen opdagen. "Dan zijn het verrassingseffect en de effectiviteit weg."

De actie met het wegblijven van ME'ers moet 48 uur van tevoren worden aangekondigd. Daar zullen de bonden zich aan houden, aldus Van der Pol. "En dan is het aan de burgemeester om te besluiten of een wedstrijd doorgaat of niet."

De ACP kijkt daarnaast nog wat kan worden gedaan met het anders afstellen van flitspalen. "De mensen die daarmee werken, willen ook graag actievoeren. Maar dat moet wel gebeuren, zonder dat daar juridische consequenties voor ze aan vast zitten." Van der Pol bezweert echter dat alles wat binnen de mogelijkheden ligt op dit gebied, gaat worden doorgevoerd. Links en rechts zou al aan flitspalen zijn gesleuteld.

De KNVB stelt in een reactie erop te hopen en rekenen dat het niet zover zal komen dat de bonden daadwerkelijk tot acties rondom voetbalwedstrijden zullen besluiten. "We hebben er vertrouwen in dat het betaald voetbal niet ongewenst en ongevraagd onderdeel zal worden van de cao-onderhandelingen tussen de minister en politievakbonden."

De competitie bevindt zich volgens de KNVB momenteel in een cruciale fase. "Er is nauwelijks ruimte voor het inhalen van wedstrijden in het nu al volle competitieprogramma. We gaan er echter vanuit dat dit niet nodig zal zijn."


Geen ME meer rond voetbal door politieacties (Foto: Novum)