De Jager vindt opsplitsing banken niet passend

Minister Jan Kees de Jager (CDA) is niet van plan grote banken op te splitsen in een deel voor consumenten en een deel voor zakenactiviteiten. Dat blijkt woensdag uit een vervolgnota van de minister. Hij lijkt hiermee in te gaan tegen de wens van de Tweede Kamer.

Een meerderheid in de Kamer wil een strikte scheiding tussen 'nutsbank' en 'zakenbank' om zo besmettingsgevaar tussen het klanten- en zakendeel zoals tijdens de kredietcrisis te voorkomen. Tijdens de crisis in 2008 kwam het spaargeld van klanten in gevaar door problemen bij de zakelijke tak van banken. Verschillende internationaal opererende banken moesten daarop worden gered door de overheid.

Volgens De Jager past het niet in de Nederlandse situatie van banken om deze volledig te scheiden. Nederlandse banken hebben volgens de minister een 'retail funding gap', een groot gat tussen de hoeveelheid spaargeld en de uitstaande leningen. Als een bank geen zakendeel meer heeft om dat gat te vullen, kunnen banken minder geld uitlenen.

De minister is wel voor een splitsing als een 'systeemrelevante' bank eenmaal in de problemen is gekomen. Omdat tijdens de crisis is gebleken dat een scheiding tussen de delen complex is, wil De Jager wel dat de huidige structuur van banken wordt aangepast zodat dit makkelijker wordt. De overheid heeft bepaald dat ING, Rabobank, ABN AMRO en SNS Reeal systeemrelevante financiële instellingen zijn.

Om banken verder crisisbestendig te maken wil De Jager de kapitaaleisen verder opvoeren. Hierdoor moeten banken meer geld in kas hebben voor de hoeveelheid geld die uitstaat aan leningen. Hij gaat hierin niet zo ver als de Kamer eerder had aangegeven, omdat Nederland al relatief streng is.


De Jager vindt opsplitsing banken niet passend (Foto: Novum)