IJsstokjesboot dreigt stille dood te sterven

Robert McDonald, een in Emmeloord woonachtige Amerikaan, die een boot bouwde van ijsstokjes naar het model van een vikingschip krijgt tegenslag op tegenslag te verwerken. McDonald bouwde de boot om geld in te zamelen voor de Sea Heart Foundation, een stichting die zich met zieke kinderen bezighoudt.

McDonald bouwde de boot in twee jaar tijd van miljoenen ijsstokjes die hij verzamelde met behulp van ondere andere scholieren. Enkele jaren terug is de boot met bemanningsleden naar Engeland geweest, maar de oversteek naar Key West in de Verenigde Staten moest worden geannuleerd omdat er kanker bij McDonald geconstateerd werd. Hierdoor ligt The Thor, zoals de ijsstokjesboot genoemd is, al enkele jaren in het Aquaverium in Grou, Friesland.

Door de strenge vorst van afgelopen tijd is de boot beschadigd en gezonken. De beheerder van het Aquaverium wil nu dat de boot weggehaald wordt. Volgens hem neemt The Thor een plaats in waarvoor nooit betaald is: "Het is sneu, maar er liggen hier wel 100 boten. Iedereen moet voor zijn plek betalen." Hij geeft aan dat op dit moment geprobeerd de boot boven water te krijgen. Het leegpompen heeft volgens hem weinig nut omdat de boot een bijzondere constructie heeft.

Volgens McDonald zou een groep ondernemers in het Aquaverium zijn creatie onder haar hoede nemen. Inmiddels is diezelfde groep vertrokken uit het pand, en hebben ze nooit naar The Thor omgekeken volgens McDonald: "Ik ben in shock. Ik wilde er iets leuks mee doen voor zieke kinderen. Vooral voor hen, en allen die hebben meegewerkt, vind ik het sneu." Hij heeft nog geen flauw benul waar de boot naar toe zou kunnen.