Pedovereniging lanceert ethische richtlijn

Pedofielenvereniging Martijn adviseert haar leden om op basis van 'vrijwilligheid, vrijheid, harmonie en openheid' met kinderen om te gaan. Voorzitter Marthijn Uittenbogaard presenteerde vrijdag in het Haagse perscentrum Nieuwspoort een ethische richtlijn.

Martijn adviseert leden om zich aan de wet te houden en 'naar eer en geweten' te handelen in de omgang met kinderen. Ook moet zowel de volwassene als het kind instemmen met intiem contact en moet dit plaatsvinden op basis van 'zelfbepaling en de plicht om dit recht van de ander te erkennen'.

Leden wordt ook geadviseerd om pedofiele gevoelens niet te ontkennen of weg te stoppen. "Erken deze als feit en zoek een manier om er sociaal en legaal mee om te gaan: isoleer je niet en houd je aan de wet."

Bij de persconferentie was ook de dichter A.H.J. Dautzenberg aanwezig. De 44-jarige schrijver werd vorig jaar lid uit protest tegen het dreigende verbod op Martijn en stelde onlangs een dichtbundel samen met bedreigingen die aan de vereniging zijn gestuurd. Hij liet in augustus weten dat hij na zijn openlijke steunbetuiging meerdere malen is bedreigd met de dood en gaf vrijdag aan te stoppen met zijn actieve betrokkenheid bij de vereniging.

Donderdag werd bekend dat de rechtbank in Assen de behandeling van het verzoek van het Openbaar Ministerie om de pedofielenvereniging verboden te verklaren is uitgesteld. Op verzoek van de advocaat van Martijn vindt de behandeling niet volgende week woensdag, maar pas op 16 mei plaats.

Het OM wil proberen de vereniging via het civiele recht te verbieden. De vereniging vergoelijkt en verheerlijkt volgens het OM pedofilie en pedoseksualiteit.