Van Rompuy: begrotingstekort wordt afgestraft

Lidstaten van de Europese Unie met een begrotingstekort moeten zich houden aan de strenge begrotingsregels. Doen zij dat niet, dan volgt een afstraffing van de financiële markten met hogere rentes. Dat benadrukte president van de Europese Raad Herman Van Rompuy na een vraag over het opgelopen begrotingstekort in Nederland en slechte cijfers uit Spanje.

"De Europese Unie heeft het pad geschetst. Het is de verantwoordelijk van de lidstaat om dit in de praktijk te brengen", zei Van Rompuy over de herstructureringen. De president benadrukte dat Spanje met zijn hoge werkloosheid niet te vergelijken is met landen in het noorden van Europa, zoals Nederland.

Van Rompuy betoogde vrijdag in zijn persconferentie na afloop van het rondetafelgesprek met alle 27 lidstaten dat de EU niet voor de lol hamert op bezuinigingen en het terugbrengen van de schuld. "Door deze maatregelen wordt de economische groei en de werkgelegenheid gestimuleerd. Voor de korte termijn zorgen de maatregelen bovendien voor vertrouwen op de financiële markten."

Hervormingen en economische groei zijn volgens de Belg twee kanten van dezelfde medaille. Landen moet echter niet zomaar snijden, vindt Van Rompuy. Onderzoek en ontwikkeling, innovatie, energie en onderwijs moeten buiten schot blijven. "We moeten een duidelijke plan voor groei uitvoeren."


Van Rompuy: begrotingstekort wordt afgestraft (Foto: Novum)