Bleker blijft achter vergassen ganzen staan

Het blijft voor provincies mogelijk ganzen te vergassen. Het is de beste methode om ganzen te doden, schrijft staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) donderdag in een Kamerbrief. In september stak de Tweede Kamer nog een stokje voor plannen om ganzen te vergassen.

In een onderzoek naar verschillende methoden komt vergassen volgens hem als beste uit de bus. Afschieten, onthoofden of een dodelijke injectie geven is volgens het onderzoek geen optie omdat het te lastig is daarmee grote groepen ganzen te doden. "Bij afschot haal je ook nog eens families uit elkaar", legt een woordvoerder van Bleker uit.

Bij de andere methodes zou het vangen, transporteren en doden veel tijd in beslag nemen en daardoor onnodig veel stress veroorzaken. Het ter plekke doden van de ganzen met een mobiele gascontainer zou het best zijn. Dat moet dan gebeuren in de periode dat ze in de rui zijn, zodat ze niet weg kunnen vliegen. "Je vangt dan hele families zonder dat dit heel veel tijd in beslag neemt."

De onderzoeker raadt aan niet meteen de volle concentratie CO2 door de container te laten gaan omdat dat irritatie van de slijmvliezen kan geven. Het zou beter zijn om de concentratie langzaam op te hogen.

De provincies, natuurbeweging, vogelbescherming, boeren en andere betrokkenen moeten nu op basis van dit onderzoek met richtlijnen komen voor het doden van ganzen. De jagers waren eerder ook bij het overleg betrokken, maar zijn eruit gestapt.

Bleker wilde het vergasverbod vorig jaar per 1 oktober opheffen. De Partij voor de Dieren sprak van 'grootschalige ganzenvergassing' en wist een Kamermeerderheid te winnen voor het uitstellen van de vergassing tot 1 januari.

Nu heeft Bleker het beleid aan de provincies overgedragen. Die mogen nu zelf bepalen of en op welke manier zij ganzen bestrijden.


Bleker blijft achter vergassen ganzen staan (Foto: Novum)