Karzai roept opnieuw op tot kalmte

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft zondag in een televisietoespraak opnieuw de Afghaanse bevolking tot kalmte gemaand. In Afghanistan wordt al vijf dagen betoogd tegen een koranverbranding op een Amerikaanse legerbasis.

Bij de protesten zijn sinds dinsdag al meer dan dertig mensen om het leven gekomen, onder wie vier Amerikaanse militairen. De NAVO, Frankrijk en Groot-Brittannië besloten zaterdagavond hun internationale adviseurs bij Afghaanse ministeries terug te roepen, nadat twee Amerikaanse militaire adviseurs in hun kantoor werden doodgeschoten. Duitsland heeft zo'n vijftig militairen, die eigenlijk tot maart een buitenpost in het noorden van het land moesten bemannen, eerder teruggetrokken vanwege de protesten.

Karzai riep zondag op tot kalmte. "Dit is het moment om weer rustig te worden en te voorkomen dat onze vijanden gebruikmaken van deze situatie", aldus Karzai. De president zei te begrijpen dat de internationale adviseurs zijn teruggeroepen. "Het is een tijdelijke maatregel in een tijd waarin de Afghaanse bevolking boos is over de verbranding van de heilige Koran", zei hij.

De twee adviseurs werden in een kantoor in een zwaarbeveiligd gedeelte van het ministerie van binnenlandse zaken in het hoofd geschoten. De Afghaanse autoriteiten hebben een verdachte op het oog die werkte als chauffeur voor een onderdeel van het ministerie dat op dezelfde afdeling als de adviseurs huist. Het motief van de man is onbekend. Er is een klopjacht op de man geopend.

De Taliban beweren dat een van hun aanhangers achter de dubbele moord zit en dat een handlanger hem heeft geholpen het gebouw van het ministerie binnen te komen. De moorden zouden een vergeldingsactie zijn voor het verbranden van de Korans.


Karzai roept opnieuw op tot kalmte (Foto: Novum)