Luchtballon zorgt voor forse schadepost

De onbemande luchtballon die vrijdagmiddag een hoogspanningslijn raakte op Goeree-Overflakkee heeft voor tienduizenden euro's schade veroorzaakt. Dat meldt netbeheerder Stedin zondag na twee dagen van werkzaamheden. Of de kosten worden verhaald op de eigenaar wordt nog bekeken.

"De eigenaar van de ballon heeft een levensgevaarlijke situatie veroorzaakt die bovendien had kunnen leiden tot langdurige stroomuitval", zegt directeur techniek Ernst Japikse. "Tijdens het weekend heeft Stedin met man en macht gewerkt om de schade volledig te herstellen. Dat is zondagmiddag succesvol afgerond."

De weerballon van drie bij vijf meter raakte rond 16.30 uur de hoogspanningslijn bij Stad aan 't Haringvliet, wat zorgde voor een knal en een lichtflits. Daarop ontstond kortsluiting en hadden enkele bewoners en bedrijven op Goeree-Overflakkee korte tijd last van knipperend of minder fel licht. Stedin heeft de stroom snel omgeleid en wist hiermee naar eigen zeggen een langdurige en grootschalige stroomstoring te voorkomen.

De reis van de ballon eindigde in Numansdorp. De politie trof het gevaarte aan in de Handelstraat, waar bleek dat er een lange kabel en een kastje met meetapparatuur aan hing. De kabel beschadigde een auto, maar omdat die achter het voertuig bleef haken kon de brandweer de ballon met een lier naar beneden halen.

De politie heeft de ballon in beslag genomen en onderzoekt de herkomst ervan. Ook de Inspectie Leefomgeving & Transport en Stedin stellen een nader onderzoek in.