Universiteit Groningen sluit bittorrent af

Vanaf 1 maart kun je niet meer downloaden via bittorrent. Tenminste, als je een student aan de rijksuniversiteit Groningen bent. Vanaf die datum wordt het bittorrentprotocol geblokkeerd voor studentenflats die zijn aangesloten aan het bedrijfsnetwerk van de universiteit.

Bittorent is een van de populairste downloadprotocollen. Je hebt het nodig als je bijvoorbeeld iets van The Pirate Bay wilt downloaden, maar ook nieuwe versies van het gratis besturingssysteem Linux worden vaak via het protocol aangeboden door de makers. Daarnaast brengt gameproducent Blizzard updates en patches voor hun games uit via het protocol. De meeste gebruikers die muziek en films downloaden met behulp van dit protocol, uploaden ook, en dat mag niet als het om auteursrechtelijk beschermd materiaal gaat.

Stichting Brein heeft veelvuldig geklaagd bij de universiteit. Te veel studenten gebruiken het netwerk van de universiteit voor deze 'schandalige praktijken'. Voorheen werd de verbinding van een stoute student nog afgesloten. nu heeft de universiteit besloten dat dat vechten tegen de bierkaai is en sluit uit voorzorg maar alle het bittorrent verkeer af.

Brein is de laatste weken veelvuldig in het nieuws geweest. De stichting is op oorlogspad. Ze hebben het voor elkaar dat Ziggo en XS4ALL The Pirate Bay niet meer mogen doorgeven van de rechter, én dat BREIN - zonder verdere tussenkomst van de rechter - nieuwe sites mag laten blokkeren. Ook hebben Tim Kuik en zijn mannen UPC en T-Mobile in het vizier. UPC heeft al aangegeven een eventuele blokkade niet door te voeren. Om die reden heeft BREIN inmiddels ook UPC en een aantal andere providers voor de rechter gedaagd om blokkade af te dwingen. Ziggo en XS4ALL gaan tegen de twijfelachtige uitspraak van de rechter in beroep.