'Gevallen als Friso doorgaans opgegeven'

Nederlandse artsen die de persconferentie over prins Johan Friso in Innsbruck hebben gevolgd, speculeren dat de schade aan diens hersenen zo groot is, dat in Nederland gewoonlijk zou worden besloten de behandeling te staken. Eén arts stelt zelfs dat de prins mogelijk hersendood is.

Neuroloog-intensivist Michaël Kuiper benadrukt tegen de NOS dat de neurologische testen niet openbaar zijn gemaakt, zodat de prognose feitelijk nog steeds onduidelijk is. Op basis van zijn ervaring met vergelijkbare gevallen vermoedt Kuiper evenwel dat er sprake is van een vegetatieve staat. "Het is in Nederland gebruikelijk om dan de behandeling te stoppen", aldus de specialist. Zijn collega Rik Gerritse heeft aan RTL Nieuws hetzelfde verklaard.

Of de prins wel zelfstandig ademt is evenmin bekendgemaakt. Omdat er naar een revalidatiecentrum wordt gezocht acht Kuiper die kans wel aanwezig. Kan de prins niet zelfstandig ademen, zou er sprake zijn van hersendood. Sommige specialisten vermoeden evenwel dat dit sowieso het geval is.

"Je kunt stellen dat Friso hersendood is", stelt trauma-arts Eelco Dijkstra tegenover RTL Nieuws. "Zoals ik het lees is Friso stabiel genoeg dat de ademhaling en hartslag op langere termijn gegarandeerd is, óf spontaan, of alsnog beademd, maar het bewustzijn is niet teruggekomen", meent hij.

Gerritse spreekt van het slechtst mogelijke scenario. "Hij is nog steeds in coma. Het ziet er heel somber uit, ik denk dat er sowieso heel ernstig letsel is, de kans dat hij terugkeert naar bewustzijn is heel erg klein."


Neuroloog-intensivist Michaël Kuiper in het NOS Journaal