Twee jaar cel voor ontucht met buurtjongens

De 27-jarige Jasper D. uit Harlingen moet twee jaar de cel in voor ontucht met en aanranding van minderjarige jongens. De rechtbank in Leeuwarden legde hem donderdag ook een jaar voorwaardelijk op. De Harlinger heeft op zijn eigen slaapkamer zo'n drie jaar lang seksueel getinte spelletjes gespeeld met jongens die bij hem in de buurt woonden.

Op zijn slaapkamer in de ouderlijke woning liet de Fries de jongens op zijn lijf staan. Hij had de jongens wijsgemaakt dat het om een soort wedstrijd op internet ging. De jongens in de leeftijd van 8 tot 16 jaar moesten op zijn keel, buik en penis staan.

Als ze op zijn geslachtsdeel stonden, kregen de jongens een kerstmuts over het hoofd, zodat ze niet konden zien waar ze op stonden. Van deze handelingen werden foto's en filmpjes gemaakt, die de Harlinger opsloeg op een externe harde schijf.

De rechtbank vindt dat de Harlinger zich daarmee ook schuldig heeft gemaakt aan het vervaardigen van kinderporno. Op de harde schijf trof de politie 68 foto- en videomappen aan met jongensnamen. Uiteindelijk zijn er negen zaken op de dagvaarding terechtgekomen.

De rechtbank vindt dat D. zich eenmaal schuldig heeft gemaakt aan aanranding. Op het beeldmateriaal is te zien dat hij een van de jongens belet om weg te lopen. Bij het staan op de keel kwam de Harlinger regelmatig in ademnood. Eenmaal verloor hij zelfs zijn bewustzijn.

De rechtbank gaat ervan uit dat de jongens de ontuchtige handelingen onvrijwillig ondergingen. Ze werden beloond met geld, gamecards voor een computerspel en cd's. D. moet aan twee slachtoffers respectievelijk drie- en vierhonderd euro smartengeld betalen. Verder komt de Harlinger onder toezicht van de reclassering en moet hij zich verplicht laten behandelen door een forensisch psychiater.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden tweeënhalf jaar cel plus een half jaar voorwaardelijk. De rechtbank vonniste lager omdat D. verminderd toerekeningsvatbaar is. Zijn intelligentie is beneden het gemiddelde en er is volgens de rechtbank sprake van 'een onuitgerijpte persoonlijkheid'. Een psychiater vond het te ver gaan om D. als een pedofiel af te schilderen. Wel is sprake van een sadomasochistische stoornis met pedoseksuele aspecten.