Bolkestein vindt Polenmeldpunt PVV belachelijk

Het 'Polenmeldpunt' van de PVV is een belachelijk idee. En PVV-leider Geert Wilders moet zich schamen. Dat zegt voormalig VVD-leider Frits Bolkestein donderdag in NRC Handelsblad.

"Ik heb de neiging op een website op te richten voor mensen die klagen over Nederlanders", reageert de oud-politicus. "Want er zijn meer Nederlanders die zich slecht gedragen dan Polen die dat doen."

Bolkestein is niet de eerste die kritiek levert op het meldpunt voor overlastgevende Midden- en Oost-Europeanen. Onder meer de Tweede Kamer en het Europees Parlement gingen hem voor. De Raad van Europa eiste woensdag nog in een brief aan minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) dat het kabinet afstand zou nemen van het 'xenofobe' meldpunt.

Het kabinet heeft dat tot dusverre geweigerd. Het betreft een website van de PVV en geen regeringsaangelegenheid, luidt de redenering. Bolkestein vindt dat een verstandige opstelling. "Men kan niet van Rutte verwachten dat hij commentaar geeft op alle rukwinden van de PVV."

Bolkestein was als eurocommissaris betrokken bij het openstellen van de Europese interne markt voor de 'Poolse loodgieter'. "Het grote voordeel van de interne markt is dat het welvaartsverhogend werkt", zegt hij daarover. "Ik ben niet bekend met een discussie dat het nadelen zou hebben, maar misschien is die discussie er."

Wilders was fractiemedewerker van de VVD toen Bolkestein partijleider was. De VVD-prominent wordt vaak gezien als zijn leermeester. De politicoloog Meindert Fennema typeerde Wilders in een boek als de 'tovenaarsleerling' van Bolkestein. Bolkestein heeft altijd tegengesproken dat hij Wilders' leermeester is geweest.