OM wil ook id-kaart op sabbat

Het Openbaar Ministerie (OM) tekent beroep aan tegen de vrijspraak van een orthodoxe jood die zich niet kon identificeren vanwege zijn geloof. Dat laat een woordvoerder dinsdag weten. "Het is een principieel juridische kwestie", licht de woordvoerder toe.

"Het is daarom belangrijk dat een hogere rechter zich hierover buigt", gaat de woordvoerder verder. "Dan weten burgers ook in de toekomst waar ze aan toe zijn." Het OM wijst erop dat de wetgever er bewust voor heeft gekozen de identificatieplicht voor iedereen te laten gleden. Er zijn geen uitzonderingen gemaakt, ook niet voor bepaalde geloven.

De kantonrechter sprak de betreffende man vorige week vrij. Hij werd op een vrijdagavond verzocht zich te identificeren. De verdachte vertelde de agenten dat hij geen id-kaart bij zich had, omdat het sabbat was. De religieuze regels die hij volgt verbieden het om tijdens de sabbat iets bij zich te dragen. De man gaf de politie toestemming om zijn rijbewijs thuis op te halen om zo zijn identiteit vast te stellen.

Niettemin kreeg de man een boete van zestig euro opgelegd, waartegen hij bezwaar heeft gemaakt. De kantonrechter gaf hem gelijk. Van de jood kon niet worden gevraagd dat hij tegen zijn religieuze verplichting een identiteitsbewijs bij zich zou dragen, zo luidde het vonnis.