Banen weg bij TNT Express

TNT Express gaat banen schrappen als onderdeel van een kostenbesparingsprogramma van 150 miljoen euro dat eind 2013 moet zijn afgerond. Dat zei financieel topman Bernard Bot tegenover RTL Z na de presentatie van jaarcijfers.

Hoeveel banen verdwijnen en of er gedwongen ontslagen vallen, wilde de CFO niet zeggen. ''Ik ga eerst overleg voeren met de OR en de bonden." Ook Abvakabo FNV heeft nog geen concrete cijfers gekregen van TNT Express, zegt een woordvoerder. "We weten ook nog niet of het in Nederland of in buitenland banen kost."

TNT rapporteerde over 2011 een nettoverlies van 270 miljoen euro. In het vierde kwartaal bedroeg het verlies 173 miljoen euro, als gevolg van een afschrijving op het Braziliaanse onderdeel van de pakketbezorger.

Tegelijkertijd met de verliescijfers kondigde TNT aan zijn strategie te wijzigen. Het bedrijf wil zich meer gaan richten op de Europese thuismarkt. Voor de activiteiten in Brazilië en China worden samenwerkingspartners gezocht. "Ons doel is om onze klanten en werknemers meer te bieden, terwijl we onze financiële blootstellingen terugbrengen", lichtte topvrouw Marie-Christine Lombard toe.


Banen weg bij TNT Express (Foto: Novum)