Mugabe: dit jaar 'zeker' verkiezingen

Er zullen dit jaar 'zeker' verkiezingen worden gehouden in Zimbabwe. Dat heeft president Robert Mugabe zondag gezegd. Met verkiezingen zou een einde komen aan de fragiele coalitie met de voormalige oppositie.

Mugabe, die ter gelegenheid van zijn 88e verjaardag een interview gaf aan staatsmedia, wuifde bezwaren van sommige politici tegen vervroegde verkiezingen weg. Hij noemde hen lafaards en zei dat er dit jaar zeker verkiezingen zullen plaatsvinden.

De partij van premier Morgan Tsvangirai is van mening dat vervroegde verkiezingen niet kunnen worden gehouden totdat er constitutionele hervormingen zijn doorgevoerd. Die hervormingen behelzen onder meer een limiet van tien jaar aan de ambtstermijn van de president en een verbod op deelname voor kandidaten ouder dan 70.

Mugabe heeft al laten weten daar niet mee te zullen instemmen, omdat dat zou betekenen dat hij niet mee kan doen aan de verkiezingen. Hij zei zondag geen opvolger op het oog te hebben. "Er is niemand die op dit moment kan opstaan en winnen."

Mensenrechtenbewegingen waarschuwingen voor geweld als er snel nieuwe verkiezingen worden gehouden.