Geen bijzonderheden op MRI-scan Friso

Ook op een MRI-scan die 24 uur na het ongeluk van prins Johan Friso's hersenen is gemaakt, zijn geen bijzonderheden gezien. Dat maakt de kans op volledig herstel groter, schrijft NRC-journaliste Jannetje Koelewijn zondag op basis van ingewijden.

Eerder meldde de NRC al dat op een ct-scan die zes uur na het ongeluk was gemaakt geen bijzonderheden waren te zien. De vraag was toen nog of de hersenen later niet alsnog zouden opzwellen. Dat is voorlopig in ieder geval nog niet het geval, maar het risico bestaat nog altijd.

Zo is het nog onzeker wat er gebeurt als het lichaam weer op de normale temperatuur wordt gebracht en als de narcose wordt opgeheven. Dat de druk nog steeds normaal is, duidt er volgens de ingewijden op dat de prins nog enige tijd heeft geademd toen hij onder de sneeuw lag. Daarna zou hij onderkoeld zijn geraakt, waardoor zijn hart tot stilstand kwam en daarna stopte zijn ademhaling.

Als hij eerst was gestopt met ademhalen en pas daarna een hartstilstand zou hebben gekregen, had dat sneller tot gezwollen hersenen geleid. De kans op herstel was dan veel kleiner geweest.

Koelewijn schreef zaterdag al over de toestand op basis van een gesprek waar zij bij was tussen haar man, neurochirurg Kees Tulleken, en een arts van het ziekenhuis. De arts wist dat Koelewijn journalist is. Het ziekenhuis in Innsbruck, waar de prins ligt, stelde dat het bericht grotendeels incorrect is. Wat er dan niet klopt, maakte het ziekenhuis echter niet duidelijk.

De koninklijke familie is zondag overigens gaan skiën. Verschillende familieleden hebben een bezoek aan de prins gebracht.