'Informatie Friso voorkomt mythevorming'

Neurochirurg Kees Tulleken wilde mythevorming rond het letsel van prins Friso voorkomen. Dat heeft hij zaterdag gezegd tegen BNR Nieuwsradio. "Deze informatie was een beetje ontlastend", zei hij. Volgens Tulleken zou het zuurstoftekort waarmee de prins heeft gekampt samen met een schedelbasisfractuur de prognose van Friso veel slechter hebben gemaakt.

Tulleken reageert hiermee op de kritiek die is ontstaan op het stuk van zijn vrouw, journaliste Jannetje Koelewijn. Die schreef zaterdag op basis van een gesprek met één van de artsen van de prins dat Friso geen schedelbasisfractuur heeft, zoals Oostenrijkse media eerder wel beweerden. Het enige serieuze probleem zou de ademnood zijn waarin de prins twintig minuten heeft verkeerd nadat hij werd bedolven onder de sneeuw.

De verslaggever was vrijdag met haar man in het ziekenhuis in Innsbruck waar de prins ligt. Haar echtgenoot besprak de toestand van Friso met neurochirurg Claudius Thomé, terwijl zijn echtgenote erbij stond. Koelewijn stelt dat Thomé wist dat ze een journalist is en dat ze de informatie zou gebruiken.

Het ziekenhuis in Innsbruck stelt dat de berichtgeving grotendeels incorrect is. In reacties op het stuk wordt daarnaast gesteld dat de NRC-verslaggever zich schuldig zou hebben gemaakt aan riooljournalistiek.

Koelewijn ziet dat anders. "Ik ben journalist. Wij zijn er toch om alles wat wij weten te openbaren?" Volgens haar lag het ethische probleem vooral bij de artsen. "Mochten zij, terwijl ze wisten dat ik ernaast stond, over de patiënt praten?"

Haar echtgenoot begrijpt volgens haar echter niet waarom die informatie niet bekend mocht worden. De druk was een beetje van de ketel, stelt hij, en de informatie voorkomt mythevorming.

Het probleem is volgens de NRC-journaliste de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD), die er 'blijkbaar tussen wil gaan zitten'. "Maar ik ben er niet om het de RVD naar de zin te maken. Ik ben een journalist van een Nederlandse krant. Ik mag toch vertellen wat ik weet?"

De informatie in het stuk klopt volgens Koelewijn overigens toch echt. Ze heeft dat nog een keer gecheckt, nadat het ziekenhuis stelde dat de berichtgeving grotendeels niet klopt.

De gezondheidssituatie van Friso is volgens de RVD nog altijd stabiel, maar de prins is nog niet buiten levensgevaar. Het medische team dat prins Friso behandelt, heeft volgens de RVD verzocht het aantal bezoekers aan de prins de komende tijd beperkt te houden.

De NOS meldde zaterdagavond dat de vrouw van Friso prinses Mabel, zijn broer prins Constantijn en de zus van Mabel, Nicoline, prins Friso hebben bezocht. Eerder op de dag was Mabel al samen met koningin Beatrix bij haar echtgenoot op bezoek geweest.