China steunt vredesplan Arabische Liga voor Syrië

China zoekt naar een oplossing voor het conflict in Syrië op basis van het vredesplan van de Arabische Liga. Die verrassende verklaring, die Beijing zaterdag deed uitgaan, lijkt moeilijk te rijmen met het veto dat de Chinese regering onlangs uitsprak over een VN-resolutie met een vergelijkbare strekking.

De paradox weerspiegelt China's streven naar een bemiddelaarsrol in Syrië, zonder bemoeienis van de Verenigde Naties. Het schrikbeeld van militair ingrijpen door de internationale gemeenschap staat de regering in Beijing na de VN-resoluties en daaropvolgende NAVO-campagne tegen Libië nog scherp voor ogen.

Volgens de Chinese verklaring heeft onderminister van buitenlandse zaken Zhai Jun zaterdag tijdens zijn bezoek aan Damascus president Bashar Assad zijn steun voor het plan van de Arabische Liga uitgesproken. Zhai riep na afloop van het onderhoud alle partijen op onmiddellijk een einde te maken aan het bloedvergieten.

De Chinese gezant sprak voorts zijn steun uit voor het referendum over de grondwet dat de Syrische president heeft aangekondigd. Zhai zei te hopen dat de autoriteiten de orde in het land spoedig weten te herstellen.