'Users R&B-site riskeren celstraf en boete'

De Britse opsporingsdienst Serious Organised Crime Agency heeft de website RnBXclusive.com neergehaald. Gebruikers van de nieuws- en muzieksite kunnen volgens de dienst 10 jaar cel en een ongelimiteerde boete aan hun broek krijgen.

Volgens SOCA stond er muziek op de site die was 'gestolen van artiesten', en hebben downloads door gebruikers 'carrières geschaad'. Een van de beheerders is gearresteerd. De actie wordt gezien als een teken dat de Britse autoriteiten internetpiraterij harder aan willen pakken.

De populaire website toonde na het neerhalen een waarschuwing dat gebruikers vervolging riskeren, met de vermelding van hun ip-adres. De Pirate Party UK sprak van een extreme en onnodige waarschuwing. De takedown notice is inmiddels verwijderd en vervangen door eentje die enkel meldt dat RnBXclusive.com offline is gehaald.

Een SOCA-woordvoerder stelde tegenover de BBC evenwel dat 'het publiek de georganiseerde misdaad faciliteert door het verkrijgen van goederen en diensten'. Met andere woorden, de opsporingsdienst beschouwt gebruikers van de site die muziek hebben gedownload als helers. De politie wil niet zeggen of er momenteel onderzoeken naar users lopen.

Takedown-notice RnBXclusive.com