Leers verdedigt PVV-meldpunt in Europa

Minister voor Immigratie Gerd Leers (CDA) verdedigt het omstreden PVV-meldpunt tegenover zijn Oost-Europese collega's. Leers kondigde woensdag aan uit te gaan leggen dat de PVV met het meldpunt voor overlast door Oost-Europeanen niemand in de hoek heeft willen zetten.

Volgens hem wil de PVV met het meldpunt slechts problemen met arbeidsmigranten inventariseren en aan de kaak stellen. "Maar het zou niet mijn initiatief zijn."

"De ophef over het meldpunt heeft mij niet onberoerd gelaten", gaf Leers woensdag in een debat met de Tweede Kamer toe. "Men heeft zich in de hoek gezet gevoeld." Hij doelde hiermee op de brief van tien ambassadeurs van Oost-Europese landen die in een open brief de regering opriepen om afstand te nemen van het meldpunt.

Leers reist begin maart naar Polen waar hij zijn collega-minister ontmoet. "Ik zal daar uitleggen dat de website geen initiatief is van de regering."

Dit was ook wat premier Mark Rutte (VVD) dinsdag zei toen hem tijdens het vragenuurtje werd gevraagd zich te distantiëren van het meldpunt. Rutte onthield zich van een oordeel.

De opmerking van Leers dat de PVV slechts problemen in kaart wil brengen zette kwaad bloed bij de oppositie. GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi sprak van een 'beschamende reactie' en ook PvdA-Kamerlid Diederik Samsom vroeg zich verbaasd af of Leers werkelijk van plan was om in het buitenland uit te gaan leggen dat de PVV het goed bedoelt.

Eerder in het debat uitte CDA-Kamerlid Raymond Knops zijn vrees dat het meldpunt de kans verkleint dat de Europese regels voor gezinsmigratie worden aangescherpt. "Ik baal van dat meldpunt", zei hij.