Peiling: Rutte moet afstand nemen van PVV-meldpunt

Premier Mark Rutte (VVD) moet in het openbaar afstand nemen van het PVV-meldpunt voor overlast door Oost-Europese arbeiders. Dat vindt een meerderheid van 53 procent van de Nederlandse bevolking, blijkt woensdag uit een peiling van Maurice de Hond.

Tot nu toe weigert Rutte een oordeel te geven over het meldpunt, ondanks felle kritiek uit binnen- en buitenland. Alleen de kiezers van VVD en PVV steunen dat in meerderheid, blijkt uit de peiling: 84 procent van de PVV'ers en 77 procent van de VVD'ers is het eens met de redenering van Rutte dat hij zich niet hoeft uit te spreken, omdat het meldpunt een initiatief is van de PVV en niet van het kabinet.

Van de CDA-kiezers vindt 56 procent dat Rutte het meldpunt moet veroordelen. Bij de linkse partijen is meer dan driekwart deze mening toegedaan. Ruim een derde van alle ondervraagden verwacht dat Rutte een draai zal maken en alsnog afstand zal nemen van het meldpunt.

Van alle ondervraagden vindt 53 procent het PVV-meldpunt discriminerend. Ruim zestig procent denkt dat het meldpunt schade voor Nederland in het buitenland zal opleveren. Driekwart van de ondervraagden zegt zelf geen overlast van Oost-Europese arbeiders te ondervinden. Achttien procent spreekt van 'een beetje overlast' en zes procent zegt veel overlast te hebben.