'Reizen op spoor kan sneller en veiliger'

Met de trein reizen kan sneller en veiliger door een nieuw beveiligingssysteem aan te schaffen. Dat systeem is lang niet zo duur als de NS en spoorbeheerder ProRail doen voorkomen, concludeert een Tweede Kamercommissie volgens De Telegraaf in een onderzoek naar onderhoud en innovatie op het spoor. Het naar de krant gelekte onderzoek wordt donderdag gepresenteerd.

Vooral de NS zou huiverig zijn voor het invoeren van het beveiligingssysteem, ERTMS. Behalve de spoorbaan moeten ook de treinen worden aangepast. Dat zou de NS driehonderdmiljoen euro kosten. Het beveiligingssysteem zou reizen veiliger maken en de reis- en wachttijden inkorten. Treinen kunnen dan namelijk sneller rijden en korter na elkaar vertrekken.

Betere computerprogramma's moeten orde scheppen bij grote verstoringen op het spoor. De chaos van afgelopen week kwam volgens de krant onder meer doordat medewerkers bij verstoringen de treinenloop grotendeels eigenhandig moeten bijsturen. Ze verloren het overzicht.

ERTMS zou seinen overbodig maken omdat de trein bij gevaar automatisch stopt. Er kunnen dan geen ongelukken meer gebeuren doordat een machinist een sein niet heeft gezien.