Ombudsman: Rutte moet reageren op PVV-meldpunt

Premier Mark Rutte (VVD) moet een duidelijk standpunt innemen over het PVV-meldpunt voor overlast door Midden- en Oost-Europeanen. Dat heeft de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer dinsdagochtend gezegd op Radio 4.

Oost-Europese ambassades hebben het recht op een antwoord van de Nederlandse regering op hun klacht dat met het PVV-meldpunt discriminatie wordt bedreven, vindt Brenninkmeijer. Hij ontving in de afgelopen dagen meerdere klachten uit Oost-Europa van onder meer ambassades en de Poolse ombudsman.

Volgens Brenninkmeijer zet het meldpunt aan tot 'wij-zijdenken' en 'wordt er pestgedrag tegenover een bepaalde kwetsbare groep geëtaleerd'. De ombudsman noemt het PVV-initiatief 'een beetje beschamend'.

Rutte liet maandag nog weten dat hij blijft bij zijn weigering om afstand te nemen van het meldpunt. "Ik heb ervoor gekozen niet op iedere uiting van de PVV te reageren. Dat mensen zich laten oplieren door een website, is voor mij nog geen reden om te gaan reageren", zei hij.

De opening van het meldpunt leidt al bijna een week tot veel consternatie. Onder meer Europees commissaris Viviane Reding en werkgeversvoorman Bernard Wientjes spraken zich uit tegen het meldpunt.