Mbo'ers komen moeilijk aan leerwerkplekken

Het aanbod aan stageplekken en leerwerkplekken voor mbo'ers is de afgelopen maanden afgenomen. Oorzaken zijn de economische recessie en de bezuinigingen van de overheid. Dat hebben Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en het UWV Werkbedrijf maandag gemeld.

In de afgelopen vier maanden nam het aantal erkende leerbedrijven met drieduizend af tot 219 duizend, licht een woordvoerder van SBB toe. Veel scholen geven daarnaast aan dat leerlingen geen stage kunnen vinden.

Vooral in de cultuur- en welzijnssector, waarin flink is gesneden door het kabinet, weten leerlingen geen stageplek meer te vinden. Ook in de bouw kunnen leerlingen moeilijk terecht. De bouwsector krimpt momenteel als gevolg van de economische crisis.

UWV en SBB trekken daarom aan de bel. "Zonder stageplaats of leerbaan kunnen jongeren niet met een opleiding starten of deze afmaken." In maart organiseert de begin dit jaar opgerichte SBB daarom een actieoverleg tussen werkgevers en opleidingen.

In het vorige schooljaar waren er bijna 525 duizend mbo-leerlingen die hun opleiding deels in de praktijk moeten krijgen. In 2011 begonnen bijna 422 duizend korter en langer durende stages en leerbanen. Vijftig tot tachtig procent van de geslaagde mbo'ers krijgt een baan bij zijn opleidingswerkplek.