Britten sturen kernonderzeeër naar Falklandeilanden

Groot-Brittannië heeft een kernonderzeeër naar de omstreden Falklandeilanden gestuurd. Dat heeft de Argentijnse regering vrijdag gezegd. Volgens minister van buitenlandse zaken Hector Timerman werd de onderzeeër, de Vanguard, onlangs gezien in de wateren rondom de Falklandeilanden.

Timerman zei dat de Argentijnse regering Groot-Brittannië via diplomatieke kanalen heeft gevraagd of er kernwapens in het spel zijn. Volgens de minister weigert Groot-Brittannië dit te bevestigen of te ontkennen.

Later verklaarde de Britse VN-ambassadeur Mark Lyall Grant dat er geen uitspraken worden gedaan over het inzetten van kernwapens en onderzeeërs.

Eerder op de dag voerde Timerman overleg met secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon. Onderwerp van gesprek was de inzet door Groot-Brittannië van een oorlogsschip nabij de betwiste Falklandeilanden.

Timerman is tevens in gesprek met de Togolese VN-ambassadeur Kodjo Menan, die op dit moment voorzitter is van de VN-Veiligheidsraad, en met de Cubaanse VN-ambassadeur Pedro Nunez Mosquera, die voorzitter is van de VN-commissie voor dekolonisatie.

Argentinië en Groot-Brittannië vochten in 1982 een oorlog uit over de Falklandeilanden, die uiteindelijk werd gewonnen door de Britten. Beide landen claimen de eilanden voor de kust van Argentinië, maar de Britten zijn niet van plan de eilanden op te geven. De afgelopen tijd zijn de spanningen omtrent de eilanden hoog opgelopen.