Opmeer verzet zich tegen Oostblokmeldpunt PVV

De gemeente Opmeer moet niets hebben van het PVV-meldpunt voor overlast van Midden- en Oost-Europeanen. De gemeenteraad keerde zich donderdagavond unaniem tegen de klachtenlijn na een voorstel hierover van burgemeester GertJan Nijpels (VVD).

Nijpels wil alle klachten die vanuit het Noord-Hollandse Opmeer komen 'niet van toepassing verklaren'. De gemeente zit volgens hem niet te wachten op 'dit soort verwerpelijke initiatieven'. Het meldpunt gaat voorbij aan de grondwet over gelijke behandeling, aldus Nijpels.

Het bestuur roept andere gemeenten in Nederland op om ook een dergelijk voorstel aan te nemen. In Opmeer wonen zo'n 250 mensen uit Midden- en Oost-Europa. Bij de plaatselijke voetbalclub hebben zij zelfs een eigen team.

De PVV zette het meldpunt woensdag op voor klachten over overlast, vervuiling en verdringing op de arbeidsmarkt. Dat leidde direct tot veel consternatie. Zo vond de Poolse ambassade het initiatief 'schadelijk en beledigend'. Donderdag meldde de PVV dat er na een dag al veertienduizend klachten waren binnengekomen.

Premier Mark Rutte wilde donderdag niets zeggen over het meldpunt. Hij levert naar eigen zeggen nooit commentaar 'op het doen en laten van specifieke partijen'.