Gletsjers smelten veel minder dan gedacht

Gletsjers en ijskappen hebben tussen 2003 en 2010 beduidend minder sneeuw en ijs verloren dan werd aangenomen. Vooral in het hooggebergte van Azië blijkt minder sneeuw en ijs gesmolten dan eerdere studies berekenden.

De gletsjers en ijskappen verloren circa 148 miljard ton aan massa per jaar. Dat is een derde minder dan gedacht, aldus het team van Thomas Jacob en John Wahr van de Universiteit van Colorado in het Amerikaanse Boulder woensdag in vakblad Nature.

De smeltende ijs- sneeuwmassa was tussen 2003 en 2010 goed voor een zeespiegelstijging van ongeveer 1,5 millimeter per jaar, waarvan 1,1 millimeter door het dooiende ijs op Groenland en Antarctica.

De onderzoekers gebruikten gegevens van de Gracesatellieten, die maandelijks de zwaartekracht op aarde meten. Voor de studie concentreerden de wetenschappers zich op gletjsers en ijsvlakken van meer dan 100 vierkante kilometer, zoals de Alpen en de Kaukasus. De smeltende gletsjers gelden als een beeldbepalend symbool van de klimaatopwarming. De nieuwe berekeningen lijken echter aan te tonen dat de eerdere berekening er fors naast zaten.