Ballerina La Scala ontslagen om anorexiaklacht

Een voormalige prima ballerina heeft het vermaarde La Scala in rep en roer gebracht met haar hardnekkige beweringen dat anorexia er om zich heen grijpt. Het Milanese theater ontsloeg de danseres en zag zich woensdag gedwongen haar aantijgingen te ontkennen. De uitlatingen van Mariafrancesca Garritano hebben haar voormalige collega's 'verbijsterd en verbitterd', aldus de verklaring. "Van om zich heen grijpen van anorexia is geen sprake, en eenieder die ons bestaan kent weet dat heel goed."

De 33-jarige Garritano beweerde in een boek dat in 2010 verscheen, en sindsdien in een reeks interviews, dat de eetstoornis binnen haar dansensemble welig tierde. Tot twintig procent van de dansers zou aan anorexia lijden. La Scala besloot uiteindelijk afgelopen maand de ballerina te ontslaan omdat zij de goede naam van het theater zou schaden. Garritano was even tevoren bevorderd tot soliste.

De prima ballerina danste op 16-jarige leeftijd voor het eerst op de wereldberoemde planken van het Milanese theater. In die eerste jaren dwong ze zichzelf af te vallen tot er slechts 43 kilo van haar over was. Haar dansleraren hadden haar naar eigen zeggen ten overstaan van haar medeleerlingen 'mozzarella' en 'deegbal' genoemd.